Hostwinds Blog

Zoekresultaten voor:


11 delen van een URL: een complete gids Uitgelichte afbeelding

11 delen van een URL: een complete gids

door: Hostwinds Team  /  januari- 19, 2024


De URL, of een uniforme locator, is een webadres dat browsers gebruiken om een specifieke bron op internet te vinden.Het is een van de talloze fundamentele elementen die een orde brengen in wat een chaotisch internet zou kunnen zijn.Maar ben je ooit gestopt om na te denken over wat de URL zo belangrijk maakt?

Het komt allemaal voort uit zijn structuur en vandaag zullen we je door de URL -structuur leiden, de verschillende delen definiëren, begrijpen hoe ze werken en hun betekenis leren binnen het online ecosysteem.

Basis -URL -structuur

Elke URL op internet bestaat uit een protocol, domeinnaam en een map, waardoor gebruikers en zoekmachines informatie krijgen over waar een website over gaat, hun locatie op de site en hoe veilig de site is.

Hoewel deze drie componenten fundamenteel zijn voor de anatomie van een URL, bevatten veel websites extra attributen die verder bijdragen aan gebruikerservaring en zoekmachineoptimalisatie.

Laten we een meer gedetailleerde blik werpen op de fundamentele en extra componenten van een URL.

basic-url-structure.png

Protocol

url-protocol-thumbnail.png

Het protocol, ook bekend als schema, is een reeks regels die definiëren hoe websitebronnen en informatie zijn overgedragen tussen de webserver en de browser.

Het meest voorkomende URL -protocol is HTTPS, wat staat voor hypertext transfer protocol veilig.Dit laat ons weten dat de website is geverifieerd en een SSL/TLS -certificaat bevat, dat alle informatie die wordt gedeeld tussen de browser (gebruiker) en de website, zoals wachtwoorden en creditcardinformatie bevat.

Een klein aantal locaties gebruikt HTTP, het niet-beveiligde protocol, dat meestal niet wordt aanbevolen.Dit duidt niet noodzakelijkerwijs aan een snode website, maar het gebrek aan codering legt de site en haar gebruikers bloot aan potentiële cyberdreigingen.

Andere veel voorkomende URL -protocollen zijn onder meer FTP (File Transfer Protocol) Voor het overbrengen van bestanden tussen een client en server en SMTP (eenvoudig e -mailoverdrachtsprotocol) gebruikt door e -mailservers om e -mails te verzenden.

Subdomein

url-subdomain-thumbnail.png

Het subdomein in een URL wordt gebruikt om specifieke bronnen te onderscheiden van andere soorten inhoud onder hetzelfde rootdomein.Bijvoorbeeld, "blog.example.com" en "shop.example.com" geven aan dat het domein "voorbeeld.com" een site heeft die is gewijd aan bloginhoud en een andere om te winkelen.

Hoewel ze een worteldomein delen, Zoekmachines behandelen subdomeinen als afzonderlijke entiteiten, onafhankelijk van de website van het rootdomein.Hoewel het niet noodzakelijkerwijs een slechte zaak is, is het belangrijk om te begrijpen hoe subdomeinen werken en hun potentiële impact op SEO.

Worteldomein

url-rootdomain-thumbnail.png

Het rootdomein, ook bekend als het domein op het tweede niveau, is de belangrijkste identiteit van een website.In combinatie met het domein op het hoogste niveau is het 100% uniek voor een specifieke site en kan het niet worden gedupliceerd.Er kan bijvoorbeeld slechts één hostwinds.com, hostwinds.net en hostwinds.ca zijn.

Om de merkidentiteit te helpen behouden, zullen veel bedrijven hun root -domein kopen onder verschillende topniveau -domeinen en deze omleiden naar een enkel domein - hostwinds.net en hostWinds.ca beide omleiden naar hostwinds.com.

Top Level Domain (TLD)

url-top-level-domain-thumbnail.png

Ook bekend als de domein-extensie, geeft het domein op het hoogste niveau het doel of type entiteit achter de website aan en is de eerste stop van de DNS -proces.

Met bijvoorbeeld de alomtegenwoordige ".com" laat ons weten dat de website voor commerciële doeleinden is, terwijl ".edu" een academische instelling aangeeft.

Sommige TLD's hebben registratiebeperkingen, wat betekent dat ze, om de entiteit te bezitten, aan specifieke criteria moeten voldoen door het register - ".edu" websites alleen eigendom kunnen zijn van geaccrediteerde academische instellingen, meestal hogescholen en universiteiten.Evenzo is ".gov" uitsluitend gereserveerd voor Amerikaanse overheidsentiteiten.

Submap

url-subdirectory-thumbnail.png

Een submap, ook wel een submap genoemd, wordt gebruikt om inhoud op een website te organiseren en te categoriseren, waardoor gebruikers en webcrawlers weten welke sectie van de website ze zijn.Het geeft ook het type inhoud aan dat men in dat gedeelte kan verwachten.

Bijvoorbeeld, "hostwinds.com/blog" vertelt ons dat we in de blogsubmap van de Hostwinds -website zijn, en we moeten verwachten dat dit gedeelte blogberichten bevat.

Naaktslak

url-slug-thumbnail.png

De URL -slak volgt meestal de submap, gescheiden door een schuine streep ("/").Het is meestal in een gemakkelijk te lezen indeling, waardoor gebruikers en zoekmachines de inhoud van de pagina beter kunnen begrijpen.

Bijvoorbeeld, "hostwinds.com/blog/url-structure" laat ons weten dat de blogpost op deze pagina gaat over de URL-structuur.

Pad

url-path-thumbnail.png

Het URL-pad vertegenwoordigt het gedeelte van het webadres na het domein op het hoogste niveau.Het bevat de submap en slug (s), waardoor de specifieke locatie van een pagina binnen de hiërarchie van de website wordt gegeven.

Bijvoorbeeld, in "voorbeeld.com/products/electronics/phones", is het pad "/Producten/Elektronica/telefoons", die ons vertelt dat de pagina "Telefoons" te vinden is in de categorie "Elektronica" van de "Producten"Sectie van de website.

URL -parameters en fragmenten maken geen deel uit van een URL -pad.We zullen die delen van de URL daarna uitleggen.

Geavanceerde URL -structuur

Met de basisanatomie van een aangelegde URL kunnen we nu kijken naar enkele van zijn complexere componenten.

advance-url-structure-png.png

Haven

url-port-thumbnail.png

De poort van een URL is een numerieke waarde die browsers vertelt het type verbinding dat ze moeten tot stand brengen om toegang te krijgen tot een specifieke applicatie of systeem (d.w.z. een website) op een webserver.

Het type verbinding met de toepassing of het systeem wordt bepaald door het door de server gedefinieerde protocol.De server identificeert het protocol door het bijbehorende poortnummer - HTTP is 80, HTTPS is 443, FTP is 21, enzovoort.

Poorten worden meestal niet weergegeven in URL's omdat web browsers zijn ontworpen om gemeenschappelijke protocollen (ex. HTTP en HTTPS) te herkennen en zullen automatisch verbinding maken met de bijbehorende poort.

Vraag

url-query-thumbnail.png

Het vraagteken (?), Gevonden na de submap, staat bekend als de query.Dit interpunctiemark vertelt ons dat de browser de webserver vraagt om een specifiek stukje informatie of inhoud op haar website te vinden.De queryreeks volgt de query (zie hieronder).

Zoekreeks

url-query-string-thumbnail.png

Ook URL-parameters of eenvoudig parameters genoemd, de queryreeks is een reeks sleutelwaardeparen, elk gescheiden door een ampersand (&).Deze sleutelwaardeparen bevatten de specifieke website-informatie of inhoud die de browser de webserver vraagt om te vinden.

Parameters worden ook vaak gebruikt door websites om marketingcampagnes en gebruikersgedrag bij te houden.

Fragment

url-fragment-thumbnail.png

Het belangrijkste doel van het fragment is om gebruikers naar een specifieke locatie op de webpagina te leiden.Het is de hash (#) gevolgd door een woord dat de fragment -ID wordt genoemd en is overal na de TLD te vinden.

Fragmenten worden vaak gebruikt in lange webinhoud, waardoor gebruikers naar een specifiek gedeelte kunnen springen, in tegenstelling tot scrollen, maar het is ook bekend om iemand te leiden naar meer generieke delen van een webpagina zoals de voettekst.

URL -structuur: de onbezongen held van internet

De URL en zijn onderdelen spelen een rustige, maar belangrijke rol op internet.Het is een van de vele fundamentele elementen waarmee gebruikers met gemak op internet kunnen surfen en website -eigenaren om georganiseerde beveiligde online omgevingen te creëren.Elke component vormt de gebruikerservaring en optimaliseert sites voor zoekmachines.Het is de onbezongen held van internet.

Geschreven door Hostwinds Team  /  januari- 19, 2024