Hostwinds Blog

Zoekresultaten voor:


SFTP vs FTPS: Wat is het beste en waarom? Uitgelichte afbeelding

SFTP vs FTPS: Wat is het beste en waarom?

door: Hostwinds Team  /  maart 4, 2024


Wat is FTPS (bestandsoverdrachtsprotocol veilig)

FTP's of beveiligd bestandsoverdrachtsprotocol is een veilige uitbreiding van de traditionele FTP -protocol.Het legt de client/server -verbinding tot stand en verzendt gegevens via SSL/TLS.TLS (Transport Layer Security) is de verbeterde versie van SSL (Secure Socket Layer).

Wat is SFTP (Secure File Transfer Protocol)

Secure File Transfer Protocol, ook bekend als SSH -bestandsoverdrachtsprotocol, is een bestandsoverdrachtsprotocol dat SSH (Secure Shell) gebruikt om de verbinding tussen client en server te bevestigen en te beveiligen.

Belangrijke verschillen

Hoewel beide protocollen in wezen dezelfde acties uitvoeren als het tot stand brengen van beveiligde client/serververbindingen en het coderen van gegevensoverdracht, zijn het volledig verschillende protocollen.

Netwerk communicatie

SFTP: Werkt via een beveiligde shell (SSH) -verbinding voor client/server -authenticatie en gecodeerde gegevensoverdracht.

FTPS: Gebruikt SSL/TLS -certificaten voor codering en authenticatie.

Codering en authenticatie:

SFTP: Vertrouwt op SSH -sleutelparen voor authenticatie.SSH -sleutelparen bestaan uit een openbare sleutel en een privésleutel.De openbare sleutel wordt opgeslagen op de server, terwijl de privésleutel aan de clientzijde wordt gehouden.Tijdens het authenticatieproces presenteert de client zijn privésleutel en verifieert de server het tegen zijn openbare sleutel.Het kan ook gebruikersnaam/wachtwoordverificatie ondersteunen.

FTPS: Ondersteunt traditionele authenticatiemethoden die worden gebruikt in FTP, zoals gebruikersnaam/wachtwoordverificatie.Het kan ook gebruik maken van SSL -clientcertificaten voor authenticatie, die een extra beveiligingslaag bieden door de identiteit van zowel de client als de server te verifiëren.

Havengebruik

SFTP: Gebruikt meestal een enkele poort, 22 standaard, voor zowel het vaststellen van de SSH -verbinding als de gegevensoverdracht, waardoor firewall -configuraties worden vereenvoudigd.

FTPS: Gebruikt meestal twee poorten: poort 21 voor het tot stand brengen van de verbinding en poort 990 of andere aangewezen poort, gegevensoverdracht via SSL/TLS.Dit vereist vaak extra firewallregels.

Gemak van implementatie

SFTP: Vaak beschouwd als eenvoudiger te implementeren en te beheren omdat het SSH gebruikt, dat algemeen wordt ondersteund en geïntegreerd in veel besturingssystemen en softwaretoepassingen.Ook maakt het gebruik van een enkele poort firewall -configuratie eenvoudiger.

FTPS: Kan meer configuratie- en managementinspanningen vereisen, vooral bij het omgaan met SSL/TLS -certificaten en poortconfiguraties.SSL/TLS -certificaatimplementatie en verlenging kunnen kostbaar en tijdrovend zijn.Multiple havenbeheer opent het risico van firewall -verkeerde configuratie.

Firewall -configuratie

SFTP: Gebruikt een enkele poort voor zowel controle als gegevensoverdracht, vereenvoudiging van firewall-configuraties en is meer firewall-vriendelijk in beperkende netwerkomgevingen.

FTPS: Gebruikt afzonderlijke poorten voor controle en gegevensoverdracht, die extra firewallregels vereist, mogelijk gecompliceerde netwerkopstelling.

Opdrachten

SFTP: Zorgt voor nauwkeurige controle over bestands- en directiemachtigingen, waardoor beheerders toegangsrechten op een gedetailleerd niveau kunnen definiëren voor individuele gebruikers of groepen.

FTPS: Commando's zijn veel eenvoudiger.Gebruikers hebben toegang tot en ophalen van bestanden van de server, maar kunnen niet manipuleren of wijzigen van het eigendom daarvan.

SFTP vs FTPS - Welke is beter?

SFTP en FTP's zijn zowel populaire als veilige protocollen voor het overbrengen van bestanden tussen netwerken.

Op het eerste gezicht is SFTP superieur aan FTPS vanwege zijn end-to-end beveiliging en volledige codering, implementatiegemak en meer vrijheid met commando's.

Maar dat wil niet zeggen dat FTP's niet moeten worden overwogen.Omdat het een uitbreiding van FTP is, wordt het op grote schaal ondersteund door FTP -client- en serversoftware, is het achterwaarts compatibel met de bestaande FTP -infrastructuur en heeft het een beetje meer flexibiliteit in het rijk van authenticatiemethoden.

Over het algemeen hangt de keuze tussen SFTP en FTPS af van factoren zoals beveiligingsvereisten, implementatiegemak en compatibiliteit met bestaande systemen.SFTP kan de voorkeur hebben vanwege zijn sterke beveiligingsfuncties en het gemak van het management, terwijl FTP's kunnen worden gekozen vanwege de compatibiliteit met oudere systemen en flexibele authenticatie -opties.

Na het lezen van dit, kijk naar uw behoeften, kijk naar waar u momenteel mee werkt en u zou een geïnformeerde beslissing moeten kunnen nemen.

Geschreven door Hostwinds Team  /  maart 4, 2024