Hostwinds Blog

Zoekresultaten voor:


Wat is een Content Delivery Network (CDN)?Hoe werkt het? Uitgelichte afbeelding

Wat is een Content Delivery Network (CDN)?Hoe werkt het?

door: Hostwinds Team  /  maart 13, 2024


Wat is een inhoudsnetwerk voor contentbezorging?

Een Content Delivery Network (CDN) is een netwerk van servers die over de hele wereld worden gebruikt om website -inhoud te cachen, waardoor websites hun inhoud efficiënter kunnen leveren, ongeacht de geografische locatie van de hosting -server.

De CDN -infrastructuur

CDN-providers hebben een uitgebreide netwerkinfrastructuur bestaande uit snelle verbindingen, overbodige datacenters en geavanceerde routingtechnologieën.Deze infrastructuur zorgt voor betrouwbare en schaalbare inhoud van inhoud door latentie, pakketverlies en downtime te minimaliseren.

Hier zijn de basiscomponenten die de CDN -infrastructuur vormen:

Origin Server: De Origin Server is waar de originele versie van de inhoud van de website wordt opgeslagen.Dit kan een webserver, opslagsysteem of cloudservice zijn waar de inhoud wordt gehost.Wanneer inhoud voor het eerst wordt aangevraagd, wordt deze opgehaald van de Origin Server.

Edge -servers: Edge -servers worden over verschillende locaties wereldwijd verdeeld en vormen de ruggengraat van de CDN -infrastructuur.Deze servers zijn strategisch gepositioneerd aan de "rand" van het netwerk, dichter bij eindgebruikers.Edge Servers Cache en leveren inhoud snel aan gebruikers door kopieën van vaak toegankelijke inhoud lokaal op te slaan.Ze behandelen ook taken zoals load -balancing, content routing en beveiliging.

Aanwezigheidspunten (pops): Aanwezigheidspunten zijn fysieke locaties waar CDN -providers edge -servers implementeren.Deze pops zijn strategisch gekozen om optimale dekking en prestaties voor gebruikers in verschillende geografische regio's te garanderen.Elke POP bevat meerdere edge -servers en netwerkinfrastructuur om inkomende aanvragen aan te kunnen en inhoud efficiënt te leveren.

Inhoudsroutering en load balancing: Contentrouteringsmechanismen bepalen het meest efficiënte pad voor het leveren van inhoud aan gebruikers op basis van factoren zoals geografische locatie, netwerkomstandigheden en de beschikbaarheid van server. Load Balancing Technieken verdelen inkomend verkeer over meerdere randservers om optimale prestaties en betrouwbaarheid te garanderen.

Caching -mechanisme: CDN's gebruiken caching om kopieën van statische en dynamische inhoud op randservers op te slaan.Dit helpt het gebruik van latentie en bandbreedte te verminderen door inhoud rechtstreeks van de dichtstbijzijnde randserver te serveren in plaats van het voor elk verzoek van de originelerver te halen.Cachingbeleid en vervalregels bepalen hoe lang inhoud wordt opgeslagen op randservers voordat u wordt vernieuwd of ongeldig wordt.

Beveiliging: CDN's bieden verschillende beveiligingsfuncties om inhoud, applicaties en gebruikers te beschermen tegen cyberdreigingen en aanvallen.Deze kunnen DDoS -bescherming, Web Application Firewalls, SSL/TLS -codering, toegangscontroles en contentbeveiligingsbeleid omvatten.

Hoe werkt een CDN?

Nu we de CDN -infrastructuur begrijpen, laten we eens kijken hoe een CDN het verzoek van een gebruiker voldoet:

how-cdn-works-detailed.webp

  1. De gebruiker voert de domeinnaam van de website in in hun browser.
  2. De browser verzendt een DNS -verzoek naar de DNS -resolver om de domeinnaam te vertalen in een IP -adres.
  3. Als de website is geconfigureerd om een CDN te gebruiken, biedt de DNS -resolver de browser met het IP -adres dat is gekoppeld aan het dichtstbijzijnde aanwezigheidspunt van CDN (POP), waar een Edge -server zich bevindt.
  4. De browser verzendt een verzoek naar het IP -adres dat wordt verstrekt door de DNS -resolver.
  5. Als de gevraagde inhoud op de CDN's Edge -server wordt opgesloten, wordt deze rechtstreeks van daar naar de browser van de gebruiker geserveerd.
  6. Als de inhoud niet wordt opgeslagen op de CDN's Edge -server of is verlopen, stuurt de CDN het verzoek door naar de Origin Server.
  7. De Origin Server reageert door de gevraagde inhoud naar de CDN's Edge Server te verzenden.
  8. De CDN's Edge Server levert de inhoud aan de browser van de gebruiker.
  9. Daaropvolgende verzoeken om dezelfde inhoud kunnen rechtstreeks worden geserveerd vanuit de cache van de CDN als deze geldig blijft, waardoor de behoefte aan herhaalde verzoeken naar de Origin Server wordt verminderd en de laadtijd voor de gebruiker wordt verhoogd.

Gedurende het hele proces past de CDN beveiligingsfuncties toe zoals DDoS -bescherming, Firewalls en SSL/TLS -codering om te beschermen tegen cyberdreigingen en ervoor te zorgen dat de integriteit en vertrouwelijkheid van de gegevens worden verzonden.

Voordelen van het gebruik van een CDN

Inhoudsbezorgnetwerken kunnen een belangrijk onderdeel zijn voor websites met een verreikende doelgroepen.

Laten we eens kijken naar de kernvoordelen die CDN's zo populair maken op websites en voordelig voor gebruikers:

Verbeterde website -prestaties: CDNS-cache-inhoud op randservers die zich dichter bij eindgebruikers bevinden, waardoor de afstandsgegevens moeten worden afgelegd om te reizen en de laadtijden te verbeteren.Dit leidt tot snellere website -laadsnelheden en een soepelere gebruikerservaring.

Verminderde latentie: Door inhoud van de nabijgelegen edge -servers te leveren, minimaliseren CDN's de latentie, of de vertraging tussen het verzenden van een verzoek en het ontvangen van een antwoord.Dit is vooral gunstig voor het gebruik van een wereldwijd publiek dat toegang heeft tot inhoud van verre locaties.

Verhoogde betrouwbaarheid en beschikbaarheid: CDN's distribueren inhoud over meerdere servers en datacenters, waardoor het risico op downtime door serverstoringen of netwerkproblemen wordt verminderd.Als een server daalt, kan de CDN het verkeer omleiden naar andere beschikbare servers, waardoor ononderbroken toegang tot inhoud wordt gewaarborgd.

Schaalbaarheid: CDN's zijn ontworpen om schommelingen in websiteverkeer en plotselinge spikes aan te kunnen.Door inhoud te verspreiden over een netwerk van servers, kunnen CDN's bronnen dynamisch schalen om meer verkeer op te nemen zonder de prestaties te beïnvloeden.

Bandbreedte besparingen: CDN's verminderen de last voor originele servers door de inhoud lokaal te cachen en te serveren.Dit vermindert het volume van gegevens over het netwerk en verlaagt de bandbreedtekosten voor website-eigenaren, vooral voor websites met veel verkeer of grote bestanden zoals afbeeldingen en video's.

Globaal bereik: CDN's hebben een netwerk van edge -servers op verschillende geografische locaties wereldwijd, waardoor inhoud snel en efficiënt aan gebruikers kan worden geleverd, ongeacht hun locatie.Hierdoor kunnen websites een wereldwijd publiek bereiken en consistente prestaties bieden in verschillende regio's.

Verbeterde beveiliging: Veel CDN's bieden ingebouwde beveiligingsfuncties zoals DDOS-bescherming, webtoepassing firewalls en SSL/TLS-codering.Deze functies helpen websites en applicaties te beschermen tegen cyberdreigingen, ongeautoriseerde toegang en datalekken.

Betere SEO -prestaties: Snellere laadtijden en verbeterde website -prestaties als gevolg van CDN -gebruik kunnen een positieve invloed hebben op de ranglijsten van zoekmachines.Zoekmachines zoals Google beschouwen websitesnelheid als een rangorde -factor, waardoor CDN's een essentieel hulpmiddel zijn voor het optimaliseren van de SEO -prestaties.

Is een CDN hetzelfde als een webhost?

Nee, netwerken van contentbezorging zijn niet hetzelfde als, noch kunnen ze een webhostingservice.

In plaats daarvan vullen CDN's de services aan die door webhosts worden geleverd door verkeer van hun servers te ontladen, de schaalbaarheid te verbeteren en de algehele gebruikerservaring te verbeteren.

Moet je een CDN gebruiken?

Niet alle websites hebben een content levering -netwerk nodig, maar als u niet zeker weet of een CDN zich al dan niet zou aansluiten bij uw website -vereisten en doelen van contentbezorging, overweeg dan de volgende factoren:

Publieksbereik: Evalueer de geografische verdeling van uw publiek.Als uw gebruikers zich over verschillende regio's of continenten verspreiden, kan een CDN de leveringssnelheid en betrouwbaarheid van inhoud en betrouwbaarheid aanzienlijk verbeteren door inhoud dichter bij eindgebruikers te cachen.

Website verkeer en prestaties: Analyseer de verkeerspatronen van uw website en prestatiestatistieken.Als uw website hoog verkeersvolumes, periodieke pieken of langzame laadtijden ervaart, kan een CDN helpen de prestaties te optimaliseren, latentie te verminderen en gebruikerservaring te verbeteren.

Inhoudscomplexiteit en grootte: Beoordeel het type en de grootte van inhoud die u levert.Als uw website grote bestanden, multimedia -inhoud of dynamische webpagina's bevat, kan een CDN deze inhoud efficiënt cache en leveren, het gebruik van bandbreedtes verminderen en de laadtijden verbeteren.

Geschreven door Hostwinds Team  /  maart 13, 2024