Hostwinds Blog

Zoekresultaten voor:


Wat is een proxyserver?Typen, gebruik, voor-/nadelen en meer Uitgelichte afbeelding

Wat is een proxyserver?Typen, gebruik, voor-/nadelen en meer

door: Hostwinds Team  /  april 3, 2024


Wat is een proxyserver?

Een proxyserver fungeert als een tussenpersoon tussen het apparaat van een gebruiker - zoals een computer, smartphone of tablet - en internet.Het is een extra beveiligingslaag waarmee gebruikers hun privénetwerk kunnen beschermen en, afhankelijk van hoe de proxy is geconfigureerd, biedt anonimiteit bij het surfen op internet.

Hoe werkt een proxy?

In de kern draait de werking van een proxyserver om het concept van onderschepping en doorsturen van internetverkeer.Er zijn drie kerncomponenten waarmee deze bewerking kan werken:

Cliënt: De client verwijst naar het apparaat van de gebruiker, zoals een computer, smartphone of tablet, die aanvragen initieert om toegang te krijgen tot het web.Wanneer de gebruiker een URL in zijn browser invoert of op een link klikt, verzendt de client een verzoek naar de proxyserver.

Proxy server: De proxyserver is de intermediair tussen de client en de bestemmingsserver.Het zit tussen de klant en het internet, het onderscheppen en doorsturen van verzoeken en antwoorden tussen de twee partijen.De proxyserver evalueert inkomende verzoeken, past alle geconfigureerde regels of beleid toe en stuurt de verzoeken door naar de juiste bestemmingsserver.Bovendien kan de proxyserver vaak toegang hebben tot inhoud om de prestaties en efficiëntie te verbeteren.

Bestemmingsserver: De bestemmingsserver is het doelwit van het verzoek van de client.Het host de website die de gebruiker van plan is toegang te krijgen.Wanneer de proxyserver een verzoek doorstuurt naar de bestemmingsserver, verwerkt de bestemmingsserver het verzoek, haalt de gevraagde inhoud op en verzendt een antwoord terug naar de proxyserver.

Dit is hoe deze drie componenten samenkomen:

1. Wanneer een gebruiker (client) een verzoek initieert om toegang te krijgen tot een website,

2. Het verzoek wordt onderschept door de proxyserver voordat deze de bestemmingsserver bereikt.

3. De proxyserver evalueert het verzoek en stuurt het door naar de bestemmingsserver namens de gebruiker.

4. De bestemmingsserver accepteert het verzoek van de proxy en reageert op de proxyserver.

5. De proxyserver stuurt het antwoord van de bestemmingsserver (inhoud) terug naar het apparaat van de gebruiker.

3 belangrijkste soorten proxy -servers

Voorwaartse proxy

Het meest voorkomende type proxy, een voorwaartse proxy zit tussen de klant (browser) en internet.Wanneer een client de toegang tot de website aanvraagt, onderschept de voorwaartse proxy het verzoek en verbergt hij zich, als een firewall, het IP -adres van de klant voordat het naar de bestemmingsserver wordt doorgestuurd namens de client.

Voorwaartse proxy -servers worden vaak gebruikt in interne netwerken om internettoegang te vergemakkelijken door clientverzoeken te inspecteren en te filteren op basis van de configuratie -instellingen van de proxyserver, zoals toegangscontroles en filterbeleid.

Omgekeerde proxy

Terwijl een voorwaartse proxy werkt om klanten te beschermen tegen Webservers, een omgekeerde proxy werkt om webservers van klanten te beschermen.Het staat voor webservers en onderschept aanvragen van clients, door hen door te sturen naar de juiste backend -server, waardoor de servers worden afgeschermd tegen directe clienttoegang.

Omgekeerde proxy's worden vaak gebruikt voor load -balancing, caching en beveiliging en bieden functies zoals SSL -beëindiging, DDOS -bescherming en webtoepassing firewalls om webservers te beschermen tegen externe bedreigingen.

Transparante proxy

Een transparante proxyserver ligt tussen de client en internet en onderschouwt clientverzoeken op dezelfde manier als een voorwaartse proxy.In tegenstelling tot voorwaartse proxy's verbergen transparante proxy's echter niet het IP -adres van de client of het feit dat ze als een proxyserver fungeren.

Transparante proxy's worden vaak gebruikt om inhoud te matigen en/of gebruikers binnen een netwerk te bewaken zonder hun medeweten, een praktijk die soms 'gedwongen proxy' wordt genoemd.

Verschillende proxyserverconfiguraties

Anonieme proxy's

Er zijn twee niveaus van anonieme proxyconfiguratie.

Niveau 1anonieme proxy's Verberg het oorspronkelijke IP -adres van de client en informeert de webserver niet dat het clientverzoek een proxy doorloopt.

Niveau 2 Anonieme proxy's Verberg het oorspronkelijke IP -adres van de client, maar informeert de webserver dat het een proxyserver is.Dit is de meest voorkomende proxy -configuratie.

Residentiële proxy's

Residentiële proxy's gebruiken IP -adressen die zijn toegewezen door internetproviders aan residentiële gebruikers.Ze bootsen de IP -adressen van echte gebruikers na, waardoor ze minder waarschijnlijk als proxy's door websites worden gedetecteerd.

Proxy's voor openbare toegang

Proxyten van openbare toegang zijn openlijk toegankelijk voor iedereen zonder authenticatie.Ze bieden gebruikers een gateway om anoniem toegang te krijgen tot internet, zonder hun eigen proxy -servers op te zetten.

Gedeelde proxy's

Gedeelde proxy's worden tegelijkertijd door meerdere gebruikers gebruikt, waardoor ze dezelfde proxybronnen kunnen delen.Hoewel ze kostenbesparingen en gemak bieden, kunnen ze ook leiden tot langzamere verbindingssnelheden en potentieel IP -adres op de zwarte lijst.

Roterende proxy's

Roterende proxy's roteren automatisch IP -adressen met elk verzoek, bieden verbeterde anonimiteit en het vermijden van detectie of blokkering door websites.Ze bieden dynamische IP -adressen, die regelmatig veranderen om de identiteit van de gebruiker te verbergen.

SSL -proxy's

SSL -proxy's voeren SSL/TLS -verbindingen uit tussen clients en servers.Ze maken de inspectie en aanpassing van gecodeerd verkeer mogelijk en bieden beveiliging en zichtbaarheid in SSL-gecodeerde communicatie.

Voordelen van een proxyserver

Proxy's bieden nummers voordelen, variërend van beveiliging tot het verbeteren van gebruikerservaring.

Hier zijn een paar opmerkelijke voordelen voor het gebruik van een proxyserver:

Beveiliging: Proxy -servers voegen een extra beveiligingslaag toe door te fungeren als een barrière tussen het apparaat van de gebruiker en het internet.Ze kunnen kwaadaardige inhoud filteren, malware detecteren en blokkeren en ongeautoriseerde toegang tot gevoelige gegevens voorkomen.

Privacy: Door gebruiker IP's en locatie te verbergen, bieden proxy -servers anonimiteit op internet, helpen bij het beschermen van gevoelige informatie en het voorkomen van tracking.

Netwerkbesturing: Vanuit een administratief en IT -perspectief zorgen proxy -servers mogelijk een hoger niveau van controle over lokale netwerken en websites door kwaadaardige inhoud uit te filteren, malware te detecteren en te blokkeren en onder andere ongeoorloofde toegang tot gevoelige gegevens te voorkomen.

Prestatie -optimalisatie: Proxy -servers kunnen vaak toegang tot inhoud in de cache, het gebruik van bandbreedte verminderen en de site -snelheid verhogen.Ze bieden ook load -balancing door client -aanvragen aan geschikte servers te pushen.

Globaal bereik: Door verbinding te maken met een proxyserver in een ander land, hebben gebruikers toegang tot websites en online services die anders niet beschikbaar zijn op hun locatie.

Beperkingen en uitdagingen van proxy -servers

Hoewel proxy -servers zowel gebruikers als websites ten goede kunnen komen, zijn er een paar potentiële nadelen waarvan beide partijen op de hoogte moeten zijn.

Beveiligingsrisico's: Hoewel proxy's bekend staan om anonimiteit en beveiliging, kunnen ze mogelijk gevoelige informatie blootleggen, kwetsbaarheden introduceren of doelen worden voor cyberaanvallen indien onjuist geconfigureerd of gecompromitteerd.Het implementeren van de juiste beveiligingsmaatregelen, het op de hoogte blijven van serverupdates en het regelmatig bewaken op verdachte activiteiten zal helpen de beveiligingsintegriteit van een proxy te waarborgen.

Privacybezorgdheden: Hoewel proxy -servers anonimiteit en privacy kunnen bieden, kunnen ze ook de privacyproblemen opwekken als ze misbruikt of misbruikt zijn.Sommige proxy -servers kunnen de activiteiten van gebruikers, waaronder bezochte websites en overgedragen gegevens, in gevaar brengen, waardoor de privacy van de gebruikers in gevaar wordt gebracht.Het is belangrijk om het privacybeleid en de loggingpraktijken van proxy -servers te begrijpen en te evalueren om de privacyrechten van gebruikers te beschermen.

Prestatie -impact: Proxy -servers kunnen latentie- en impactprestaties introduceren, vooral als ze overbelast of verkeerd zijn geconfigureerd.Als gevolg hiervan kunnen gebruikers langzamere responstijden en afgebroken internetprestaties ervaren.Het correct beheren van proxyserverbronnen en het optimaliseren van configuraties kan de prestatieproblemen helpen verminderen.

Compatibiliteitsproblemen: Bepaalde protocollen, coderingsmethoden of authenticatiemechanismen mogen niet worden ondersteund door proxy -servers, wat leidt tot connectiviteitsproblemen of functionaliteitsbeperkingen.Zorg ervoor dat u op compatibiliteit met alle vereiste applicaties testen voordat u proxy -servers implementeert.

Enkel punt van falen: Proxy -servers kunnen een enkel faalpunt in de netwerkarchitectuur vertegenwoordigen.Als de proxy daalt, kan deze internettoegang verstoren.Het implementeren van redundantie, failover -mechanismen en back -up proxy -servers kunnen helpen het risico op downtime te verminderen en de verstoringen van de services te minimaliseren.

Proxyserverprotocollen

Proxy-servers kunnen een gevarieerd scala aan protocollen gebruiken om te voldoen aan zowat elke netwerkbehoefte, of het nu in het netwerk of buiten het netwerk is.

Http-proxy

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) Proxy's zijn ontworpen om specifiek HTTP -verkeer te verwerken.Ze onderscheppen en sturen HTTP -aanvragen en antwoorden door tussen clients en servers.HTTP-proxy's worden vaak gebruikt voor het browsen en toegang tot HTTP-gebaseerde services.Ze kunnen functies bieden zoals caching, contentfiltering en toegangscontrole.

Https proxy

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) Proxy's zijn vergelijkbaar met HTTP -proxy's, maar verwerken specifiek HTTPS -verkeer, dat is gecodeerd met SSL/TLS.HTTPS -proxy's beëindigen SSL/TLS -verbindingen van clients, decoderen het verkeer, inspecteer het en legt vervolgens nieuwe SSL/TLS -verbindingen op om servers te backend -servers.Ze bieden beveiliging en zichtbaarheid in gecodeerd verkeer met behoud van end-to-end codering.

Sokken proxy

Socks (Socket Secure) Proxy's werken op een lager niveau dan HTTP- en HTTPS -proxy's.Ze behandelen verschillende soorten internetverkeer, waaronder TCP, UDP en ICMP.Socks Proxies maken een TCP -verbinding met een opgegeven bestemmingsserver namens de client en relay -gegevens tussen de client en server.Ze worden vaak gebruikt voor applicaties zoals online gaming, instant messaging en peer-to-peer bestandsuitwisseling.

FTP -proxy

FTP (File Transfer Protocol) Proxy's zijn gespecialiseerde proxy's die zijn ontworpen om FTP -verkeer te verwerken.Ze onderscheppen en laten FTP -opdrachten en data -overdrachten tussen clients en FTP -servers onderscheppen.FTP -proxy's kunnen functies bieden zoals toegangscontrole, logboekregistratie en contentfiltering voor FTP -verkeer.

SMTP/POP3/IMAP -proxy

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol), POP3 (Post Office Protocol versie 3) en IMAP (Internet Message Access Protocol) proxy's zijn ontworpen om e -mailverkeer te verwerken.Ze onderscheppen en doorgeven e -mailberichten tussen e -mail clients en e -mailservers.Deze proxy's kunnen functies bieden zoals spamfiltering, antivirusscanning en toegangscontrole voor e -mailverkeer.

Geschreven door Hostwinds Team  /  april 3, 2024