Hostwinds Blog

Zoekresultaten voor:


Wat is DNS (domeinnaamsysteem) en hoe werkt het? Uitgelichte afbeelding

Wat is DNS (domeinnaamsysteem) en hoe werkt het?

door: Hostwinds Team  /  juli- 25, 2023


Als u ooit een website hebt opgezet of een domeinnaam hebt beheerd, bent u waarschijnlijk de term DNS tegengekomen.DNS, kort voor het domeinnaamsysteem, is een essentieel onderdeel van hoe het internet functioneert.

Of u nu een website-eigenaar, een aspirant-webontwikkelaar bent of gewoon nieuwsgierig bent naar de ingewikkeldheden van internetconnectiviteit, deze blogpost zal u voorzien van een diep begrip van DNS en de cruciale rol bij het handhaven van een goed verbonden digitale wereld.

Laten we dus in dit fascinerende rijk springen waar domeinnamen zich vertalen in IP -adressen en het raamwerk ontrafelen dat de internetfunctie maakt.

Wat is DNS?

In de kern is DNS een hiërarchisch naamgevingssysteem dat menselijk leesbare domeinnamen vertaalt, zoals hostWinds.com, in computer-leesbare IP-adressen, zoals 104.168.205.10.Wanneer u een domeinnaam in uw webbrowser invoert, verzendt uw computer een verzoek naar een DNS -resolver, die vervolgens de DNS -serverhiërarchie vraagt om het overeenkomstige IP -adres te vinden.

DNS -naamservers

De DNS -hiërarchie bestaat uit vier hoofdniveaus van DNS -servers, ook bekend als naamservers.Elk van deze servers speelt een specifieke rol bij het vervullen van DNS -query's of opzoeken.Laten we deze naamservers nader bekijken.

DNS Resolver

Ook aangeduid als een recursor, is de DNS -resolver een server die meestal wordt bediend door uw internetprovider (ISP).Het communiceert met andere naamservers om de gevraagde informatie te vinden en op te halen, zoals een webpagina.

Root nameServer

Rootnaam Servers slaan informatie op over de locatie van top-niveau domein (TLD) -servers.Ze begeleiden de resolver naar de TLD -serverbehuizing -informatie over de gevraagde domein -domeinextensie.

TLD (Domain op het hoogste niveau) server

TLD -servers bevatten informatie die specifiek is voor domeinextensies (.com, .NET, .org, enz.) En worden in drie hoofdtypen gecategoriseerd:

  • GTLDS (generieke top -level domeinen) - Domein extensies voor algemene doeleinden, waaronder ".com," ".NET," en ".org."
  • CCTLDS (tel code topniveau domeinen) - land- of territoriumspecifieke domein extensies, zoals ".uk," ".ca," en ".jp"
  • STLD's (gesponsorde domeinen op topniveau) - Gespecialiseerde domeinextensies gekoppeld aan specifieke belangen of gemeenschappen, zoals ".gov," ".edu," en ".aero."

Deze servers begeleiden de resolver naar de gezaghebbende server.

Gezaghebbende naamserver

Autoritaire naamservers slaan de IP -adressen van domeinnamen op.Ze bevatten de informatie die de resolver gebruikt om een browser te vertellen waar hij het domein van de website kan vinden waarmee hij probeert verbinding te maken.

Hoe DNS -opzoekt werkt

Nu we een basiskennis hebben van naamservers in het domeinnaamsysteem, laten we door het proces lopen hoe ze samenwerken om een klantquery te vervullen via DNS -lookup.

1. Gebruiker voert query uit

De gebruiker activeert een DNS -zoekopdracht door in een webbrowser (bijvoorbeeld hostwinds.com/blog) op een URL (bijv. HostWinds.com/blog) te typen (Safari, Chrome, Firefox, enz.).Deze vraag, of Website URL, wordt verzonden naar de DNS -resolver die wordt beschreven om het IP -adres van het domein te vinden dat de website host.

2. Resolver Contacten Root NameServer

De resolver begint door contact op te nemen met de root nameServer en te vragen waar hij de top-level domein (TLD) -server kan vinden die de categorie TLD's behandelt die overeenkomt met de extensie van het domein (bijv. ".Com" voor "hostwinds.com").

3. Resolver Contacten TLD Server

De resolver bereikt de TLD -server en vraagt om de locatie van de gezaghebbende naamserver die verantwoordelijk is voor de juiste domeinverlenging.De TLD -server reageert met het IP -adres van de gezaghebbende Nameserver.

4. Resolver Contacten gezaghebbende nameServer

De resolver lokaliseert de juiste gezaghebbende nameServer en vraagt om het IP -adres van het domein van de website.De gezaghebbende NameServer vindt het IP -adres van het domein en stuurt het naar de resolver.

5. Resolver reageert op de browser

De resolver overhandigt het Domain IP -adres naar de browser, zodat het de gebruikersquery kan afsluiten.

6. Browser vervult gebruikersquery

De browser gebruikt het domein -IP om de web Server Het hosten van de website en legt een verbinding tot stand via een HTTP -verzoek.De webserver lokaliseert de gevraagde inhoud (bijv. HostWinds.com/blog) en stuurt deze naar de browser waar deze op het apparaat van de gebruiker wordt weergegeven (telefoon, laptop, tablet, enz.).

DNS -recordtypen

DNS -records worden gebruikt om informatie over domeinnamen en hun bijbehorende IP -adressen op te slaan.Er zijn verschillende soorten DNS -records, elk met het specifieke doel.Hier is een overzicht van enkele van de meest gebruikte DNS -recordtypen:

Een opname: Kort voor het adresrecord, geeft A Record een domeinnaam toe aan een IP -adres (bijv. Voorbeeld.com -> 192.0.2.1).

Denk aan het A -record als vergelijkbaar met de contactlijst van uw telefoon waar Jane, John en Jerry een specifiek nummer hebben dat aan elk van hun namen is gekoppeld.Net als hoe u op Jane's naam tikt om haar nummer te noemen, tikt het DNS -systeem op het A -record om het IP -adres van een domeinnaam aan te roepen.

CNAME RECORD: Ook bekend als "Canonical Name", wordt CNAME -record gebruikt om een alias -domein, meestal een subdomein (bijvoorbeeld www.hostwinds.com), om te leiden naar een canoniek domein, ook bekend als het primaire of rootdomein (bijv. Hostwindss.com).Wanneer een DNS -query een CNAME -record tegenkomt, volgt het de alias (www.hostwinds.com) naar het IP -adres van de canonieke domeinnaam (hostwinds.com).

MX Record: Het Mail Exchange -record geeft de e -mailserver (s) aan die verantwoordelijk zijn voor het ontvangen van e -mail namens een domein.Als het MX -record bijvoorbeeld voor "Voorbeeld.com" naar "Mail.example.com" punten wijst, worden e -mails verzonden naar adressen zoals "User@example.com" naar de Mail Server "Mail.Example.com".

Txt record: Het TXT -record wordt gebruikt om willekeurige tekstgegevens op te slaan die zijn gekoppeld aan een domeinnaam.Het wordt vaak gebruikt voor domeinverificatie of om SPF- of DKIM -records op te slaan voor e -mailauthenticatie.

Veel voorkomende DNS -problemen en probleemoplossing

Hoewel DNS een cruciaal onderdeel is van hoe internet werkt, is het niet zonder problemen.Hier zijn enkele veel voorkomende DNS -problemen en hoe ze problemen kunnen oplossen:

DNS -voortplantingsvertragingen: Wanneer u de DNS -records voor een domein wijzigt, kan het enige tijd duren voordat de wijzigingen zich verspreiden naar alle DNS -servers over de hele wereld.Dit kan voor sommige gebruikers leiden tot tijdelijke connectiviteitsproblemen.De beste manier om met dit probleem aan te pakken is om te wachten tot de wijzigingen zich volledig propageren.

DNS -cacheproblemen: DNS Resolvers and Browsers Cache DNS -records om de prestaties te verbeteren.Dit kan echter soms leiden tot problemen als de cache -records verouderd raken.Om dit probleem op te lossen, kunt u proberen uw DNS -cache te wissen of uw browsercache te spoelen.

DNSSEC -configuratieproblemen: DNSSEC is een beveiligingsprotocol dat een extra laag authenticatie toevoegt aan DNS -query's.Het kan echter soms verkeerd worden geconfigureerd, wat leidt tot DNS -resolutieproblemen.Om dit probleem op te lossen, kunt u een DNSSEC -validatietool gebruiken om uw DNSSEC -configuratie te controleren.

Best practices voor het beheren van DNS

Het juiste DNS -beheer zorgt voor het naadloze werking en de toegankelijkheid van uw website.Met de juiste aanpak kunt u de betrouwbaarheid, prestaties en algemene gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren.Hier zijn een paar best practices om te volgen bij het beheren van DNS:

Kies een betrouwbare DNS -provider: De basis van effectief DNS -management begint met het selecteren van een gerenommeerde DNS -provider.Zoek naar providers met een bewezen track record van hoge uptime en snelle responstijden.Een betrouwbare DNS -provider zorgt ervoor dat de domeinresolutie van uw website consistent beschikbaar blijft en reageert op gebruikersverzoeken.

Implementeer DNS -redundantie voor hoge beschikbaarheid: Omarm het principe van redundantie door meerdere DNS -servers in te zetten.Deze redundantiestrategie zorgt ervoor dat als een server downtime ervaart of problemen ondervindt, de anderen naadloos DNS -query's kunnen afhandelen.Vooral essentieel voor websites met veel verkeer of mensen met missiekritische functies, vermindert DNS-redundantie het risico op verstoringen van de services.

Configureer DNS voor optimale website -prestaties: DNS speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de prestaties van de website.Kies een DNS-provider die geavanceerde functies biedt, zoals op geolocatie gebaseerde routing.Hierdoor kunnen gebruikers naar de dichtstbijzijnde server worden gericht op basis van hun geografische locatie, het verminderen van de latentie en het verbeteren van de websitesnelheid.Leverage DNS -caching om vaak op te slaan, vroegen vaak gevraagde DNS -records, het minimaliseren van opzoektijden en het verbeteren van de algehele betrouwbaarheid.

DNS laat het wereldwijde web rondgaan

DNS dient als de ruggengraat van internet en zorgt ervoor dat onze digitale wereld onderling verbonden en toegankelijk blijft.Met zijn samenwerkingsnaamservers vertaalt DNS efficiënt menselijk leesbare domeinnamen in computervriendelijke IP-adressen, waardoor soepele navigatie over het enorme weblandschap mogelijk wordt.Deze introductie biedt een basis die u zal helpen om meer te leren over DNS -management en naadloze gebruikerservaringen te leveren.

Gerelateerde artikelen:

Geschreven door Hostwinds Team  /  juli- 25, 2023