Hostwinds Tutorials

Zoekresultaten voor:


Inhoudsopgave


Waar u de servicestatus kunt vinden
Service-informatie uitgelegd
Snel overzicht van systeeminformatie
Quick Disk Information Overzicht

WHM -servicestatus gebruiken om uw server te controleren

Trefwoorden: WHM 

Waar u de servicestatus kunt vinden
Service-informatie uitgelegd
Snel overzicht van systeeminformatie
Quick Disk Information Overzicht

Als u ooit een probleem hebt geconfronteerd met uw site die down is of databaseverbindingsfouten bevat, is er waarschijnlijk een service die op de server is. In WHM kunt u de services bekijken die op de server en hun status en versie worden uitgevoerd. U kunt ook het huidige load- en geheugengebruik op de server vinden, allemaal vanuit de Service status pagina in WHM.

Waar u de servicestatus kunt vinden

Stap een: Log in op uw WHM administratieve Dashboard.

Stap twee: Van WHM, in de linkerbovenhoek, is er een zoekvak. Typ in Server Status en druk op enter.

Stap drie: Klik op in de lijst met beschikbare opties in het zoekmenu Service status. Dit brengt u naar de pagina Service Status om de draaiende services op de server te bekijken.

Service-informatie uitgelegd

De eerste grafiek die u tegenkomt op de pagina Service Status is de service-informatie. Dit bevat een lange waarden, inclusief de Servicenaam, de Serviceversie (Indien van toepassing), en de Service status.

 • Clamd - Dit is het daemonproces dat loopt voor Clamav (Clam Antivirus) voor het scannen van uw server voor mogelijk kwaadwillende bestanden.
 • cpanel-dovecot-solr - Service die e-mails scant om ze gemakkelijker doorzoekbaar te maken met Dovecot (e-mailservice)
 • CPanellogd - Dit is een CPANEL-service die verantwoordelijk is voor het volgen van logbestanden 'Maten en hoe vaak ze worden vervangen (hernoemd naar een andere naam, zodat een nieuw logbestand kan worden gemaakt)
 • CPDAVD - Dit is het Daemon-proces dat verantwoordelijk is voor de functie WebDAV / WebDisk-functie van CPANEL
 • CPHULKD - Dit is het proces voor CPHOLK op de CPANEL-server. Dit helpt beschermen tegen Brute Force-aanvallen via CPANEL / WHM, SSH, FTP en e-mail.
 • CPSRVD - staat voor CPanel Service Daemon en is het proces dat CPANEL en WHM op de server loopt.
 • Crond - Crond is verantwoordelijk voor het uitvoeren van cron-taken of geplande taken op de server.
 • dnsadmin - DNSAdmin is een cPanel-script dat zou draaien als een tussenpersoon met DNS-updates van cPanel naar de BIND DNS-server. Dit wordt gebruikt om meerdere DNS-recordwijzigingen in de BIND-service te versnellen.
 • exim - Exim is een SMTP-mailservice die wordt gebruikt voor het verzenden van e-mails vanaf de server. Als dit niet actief is, kunt u problemen ondervinden bij het verzenden van e-mails.
 • FTPD - Dit is het proces voor de FTP-server. Als u verbinding maakt met uw server met een tool, zoals FileZilla om bestanden over te brengen, gebruikt deze de FTPD-service.
 • HTTPD - Dit is het proces voor de webserver op uw server. Standaard is dit Apache, hoewel het ook ook kan zijn. Als deze service daalt, kunt u mogelijk geen toegang krijgen tot uw sites op de server.
 • IMAP - Dit is de service voor het Protocol van IMAP MAIL op uw server. IMAP is waar u de e-mails overal toegang hebt tot en beheren, waarbij ze op de server worden gehouden.
 • ipaliases - Met het ipaliases-proces zou cPanel dit gebruiken om cPanel-accounts te koppelen aan hun respectieve IP-adres. Hierdoor kunnen verschillende cPanel-accounts verschillende IP-adressen hebben op dezelfde netwerkadapter.
 • lfd - Login Failure Daemon is een proces dat wordt uitgevoerd met ConfigServer Security en Firewall om IP-adressen te blokkeren die herhaaldelijk mislukte inlogpogingen op de server hebben gehad.
 • lmtp - Dit is de daemon voor het LMTP (Local Mail Transport Protocol) op de server. Hierdoor kan Exim verbinding maken met de Dovecot-service op dezelfde server.
 • mailman - Mailman is een service die bij cPanel wordt geleverd en die mailing- / distributielijsten afhandelt.
 • mysql - Dit is de databaseservice. Dit wordt MySQL genoemd, dit kan ook voor Mariadb zijn als dat in plaats daarvan is geïnstalleerd.
 • named - Het proces met de naam is voor de DNS-server op de server. In de meeste gevallen is dit standaard BIND. Als deze service niet werkt, kan Domain Name Resolution problemen ondervinden.
 • nscd - Het nscd-proces houdt een cache bij voor veelgebruikte DNS-verzoeken. Met DNS-wijzigingen kan dit een rol spelen bij de DNS-propagatie.
 • P0F - Passief besturingssysteem vingerafdrukken wordt gebruikt om bezoekers te profileren terwijl ze de server bezoeken. De verkregen informatie is opgenomen in meldingen (geactiveerd door de bezoeker) verzonden.
 • pop - Dit is de service voor het POP Mail-protocol. Met POP zou toegang tot de e-mail op de server worden verwijderd van de server en lokaal worden gedownload naar waar deze was geopend met behulp van het POP-protocol.
 • QUEUEPROCD - CPANEL zou dit proces gebruiken om taken in te stellen en deze uit te voeren naar waar het geen invloed heeft op de prestaties van de server. (Dit omvat het opnieuw opstarten van Apache voor het toevoegen van een subdomein bijvoorbeeld)
 • rsyslogd - Dit is de System Log Daemon, die de webserver controleert en de activiteit op het systeem registreert.
 • Spamd - Dit is het daemon-proces dat loopt voor spamassassin op de server. Dit filtert inkomende e-mails voor spam.
 • SSHD - Het SSHD-proces is waarmee u verbinding kunt maken met uw server via het SSH-protocol. Als deze service daalt, kunt u mogelijk geen verbinding maken met de opdrachtregel.

Snel overzicht van systeeminformatie

Met de Service Status-pagina is er ook een quick Systeem informatie paneel. Vanaf hier kunt u de stroom zien Geheugengebruik en CPU-belasting op de server. Swap gebruikt zou zijn hoeveel Swap-geheugen wordt gebruikt op de server. Het gebruikte geheugen wordt standaard in kilobytes weergegeven.

Quick Disk Information Overzicht

Onder het paneel Systeeminformatie zal er zijn Schijfinformatie. Hierdoor wordt een snelle vervallen weergegeven van hoeveel schijfruimte momenteel wordt gebruikt. De maateenheden hier zijn net als het geheugengebruik voor systeeminformatie. Ze worden vermeld in Kilobytes.

Geschreven door Hostwinds Team  /  januari- 21, 2019