Hostwinds Tutorials

Zoekresultaten voor:


Inhoudsopgave


Een gebruiker maken met Sudo Access in Ubuntu

Hoe u Sudo -gebruiker in Ubuntu maakt

Trefwoorden: Ubuntu 

Een gebruiker maken met Sudo Access in Ubuntu

Het uitvoeren van bepaalde taken of opdrachten met verhoogde beheerder (root) -rechten kan een absolute noodzaak zijn bij het beheren van uw eigen server. U hebt echter mogelijk geen toegang tot het root-account zelf, of u hebt mogelijk dat type toegang beperkt op uw server om veiligheidsredenen. Dit is waar het Sudo-commando binnenkomt om de dag te redden! Met Sudo kunt u root- / beheerdersniveau-privileges tijdelijk verlenen of escaleren op een normale gebruiker voor een specifieke taak of opdracht. In dit artikel zullen we dekken hoe we een Sudo-gebruiker in Ubuntu maken.

Een gebruiker maken met Sudo Access in Ubuntu

Voordat we beginnen, moet je inloggen op je server als de root-gebruiker via SSH.Als u niet zeker weet hoe u dit moet doen, raadpleeg dan de volgende gids: Verbinding maken met uw server via SSH.Zodra u bent ingelogd op de server via SSH, kunt u een gebruikersaccount sudo-privileges verlenen door gebruik te maken van de volgende stappen.

  1. Voer het visudo-commando in
visudo
  1. Zoek de regel die er ongeveer als volgt uitziet voor de rootgebruiker
root ALL=(ALL:ALL)ALL
  1. Voeg de gebruikersnaam van het account toe dat u Sudo-privileges wilt verlenen onder de invoer voor root
root ALL=(ALL:ALL) ALL
new_username_here ALL=(ALL:ALL) ALL

Gefeliciteerd, de gebruiker zou nu Sudo-privileges moeten hebben!Als u extra gebruikers wilt toevoegen met SUDO-privileges, kunt u ze toevoegen met behulp van dezelfde hierboven waarnaar wordt verwezen.U kunt ook testen om ervoor te zorgen dat het gebruikersaccount nu Sudo-privileges heeft door over te schakelen naar de gebruiker en een opdracht uit te geven met Sudo vóór de opdracht:

su - username_here
sudo ls -alh /root

Als de gebruiker Sudo-privileges heeft, wordt u gevraagd om het wachtwoord van de gebruiker, gevolgd door een volledige lijst van de hoofddirectory na het afgeven van de hierboven genoemde opdrachten.

Geschreven door Michael Brower  /  maart 8, 2017