Hostwinds Tutorials

Zoekresultaten voor:


Inhoudsopgave


Bash-omgeving aanpassen
.bashrc-bestand
Stel omgevingsvariabelen in
Bash Command-aliassen
De bash-prompt aanpassen
Informatieweergave bij inloggen

Hoe Bash Prompt in Linux aan te passen

Trefwoorden: Linux 

Bash-omgeving aanpassen
.bashrc-bestand
Stel omgevingsvariabelen in
Bash Command-aliassen
De bash-prompt aanpassen
Informatieweergave bij inloggen

Bash-omgeving aanpassen

In staat zijn om de bash-omgeving op uw server aan te passen, heeft een veelvoud aan voordelen, zoals het toevoegen van aliassen voor algemene opdrachten die u gebruikt, waarbij u de prompt wordt aangepast wanneer deze is aangesloten, evenals het weergeven van inloggegevens weergeven.Dit artikel helpt u bij het leren hoe dit te doen.

.bashrc-bestand

Eventuele bash-milieuaanpassingen worden meestal in het .bashrc-bestand geplaatst.Het bevindt zich altijd in de thuismap voor de gebruiker en eventuele aanpassingen in dit artikel moeten in dit bestand worden geplaatst.Een ding om op te merken is dat de opdrachten die zijn geplaatst in het .bashrc-bestand worden erkend als bash-opdrachten, en u kunt ze in uw shell-omgeving testen voordat u ze toevoegt aan het bestand om ervoor te zorgen dat de aanpassing zal doen wat u wilt.

Stel omgevingsvariabelen in

Bash heeft een aantal omgevingsvariabelen ingesteld om tab-voltooiing van opdrachten toe te staan en u gemakkelijk toegang te krijgen tot informatie over de schaal.Een van de meest voorkomende veranderingen van het milieu is het wijzigen van de padvariabele die BASH vertelt welke paden naar opdrachten zoeken.Om de omgevingsvariabelen in te stellen, moet u de variabele uitschrijven, zoals hier wordt weergegeven.

PATH=$PATH:/home/hwtest/bin

Je zult merken dat er twee keer pad is.Om de huidige informatie in de PATH-variabele te houden bij het wijzigen van deze, moet u het oproepen bij het instellen en uw wijzigingen aan het einde toevoegen.U kunt een milieuvariabelen instellen waarvan u weet dat u hier nodig heeft.

Bash Command-aliassen

Bash heeft een ingebouwd systeem waarmee u opdrachtaliassen kunt toevoegen. Met Bash-opdrachtaliassen kunt u uw eigen opdrachten maken of bepaalde vlaggen gebruiken voor opdrachten bij het aanroepen van standaardopdrachten. Een van de meest voorkomende aliassen is bijvoorbeeld dat de opdracht ls alle bestanden weergeeft, inclusief verborgen. Dit voorbeeld is hieronder:

alias ls='ls -a'

U kunt ook aliassen maken om lange opdrachten uit te voeren, zoals verbinding maken met een andere server, zoals hier wordt weergegeven:

alias servername='ssh user@server.hostname.com'

Bash-aliassen zijn buitengewoon krachtig en kunnen uw algehele productiviteit in de Bash-omgeving verhogen.

De bash-prompt aanpassen

Naast aliassen kunt u ook de manier waarop uw bash-prompt uiterlijk uitziet.We zullen de basis aanpassen, maar als u meer wilt lezen over het besturen van de prompt, heeft de officiële bash-documentatie u gedekt en is die link te vinden hier.Door naar voren te gaan, is hieronder een voorbeeld van een prompt die de ingelogde gebruiker weergeeft, de korte hostnaam, de exitcode van de laatste opdracht doorgegeven en op een nieuwe regel biedt de typeprompt:

Om deze prompt te krijgen, plaatst u het volgende in het .bashrc-bestand

PS1="[\u@\h:\w] \$?\n\\$ " 
  • \ u - de huidige gebruikersnaam
  • \ H - de korte hostnaam (hostnaam tot de eerste '.')
  • \ W - de werkdirectory, met $ thuis afgekort met een tilde (d.w.z. / home / hwtest / txt / beurt in ~ / txt /)
  • \ $?- de exitcode van de vorige opdracht.Dit wordt bijgewerkt nadat elke opdracht wordt uitgevoerd.
  • \ N - Newline-personage
  • \\ $ - Dit toont een $ als het begin van de opdrachtregel tenzij de UID 0 is, waarin het een # toont zoals hierboven weergegeven.

Je kunt een aantal krachtige dingen doen met prompt maatwerk, en dit krabt gewoon het oppervlak.Het genereren van een prompt die leesbaar en informatief is de sleutel tot het werken in de bash-omgeving.

Informatieweergave bij inloggen

Aangezien het .bashrc-bestand wordt uitgevoerd telkens wanneer een nieuwe bash-sessie wordt geopend, kunt u merken dat u een gemeenschappelijk opdracht wilt geven om informatie weer te geven om te lopen zodra de schaal wordt geopend.Bash ondersteunt dit niet alleen, maar het is eenvoudig om te doen.Ik heb een monster .bashrc-bestand hieronder als voorbeeld opgenomen.

# .bashrc

# Source global definitions
if [ -f /etc/bashrc ]; then
        . /etc/bashrc
fi

# Uncomment the following line if you don't like systemctl's auto-paging feature:
# export SYSTEMD_PAGER=

# User specific aliases and functions

# Environment Variables
PATH=$PATH:/home/hwtest/bin

# Aliases
alias ls='ls -a'
alias ll='ls -lah --color=auto'

# Prompt
PS1="[\u@\h:\w] \$?\n\\$ "

# Display on session start
df -h
uptime

U kunt het resultaat zien van het toevoegen van de opdrachten van DF -Hand Uptime in het volgende voorbeeld.

De opdrachten worden uitgevoerd telkens wanneer een nieuwe shell-sessie wordt gestart, dus zorg ervoor dat u alleen snel en lage resource-kostenopdrachten kunt plaatsen, of het kan de sessie uitstellen van het starten.

Geschreven door Hostwinds Team  /  juni- 11, 2021