Hostwinds Tutorials

Zoekresultaten voor:


Inhoudsopgave


Hoe werkt monitoring?
Open Source Monitoring Service-opties
Cactussen
Nagios
Icinga
Netdata
OpenNMS
Zabbix
Andere opties

Open source bewakingsservice

Trefwoorden: Web Hosting 

Hoe werkt monitoring?
Open Source Monitoring Service-opties
Cactussen
Nagios
Icinga
Netdata
OpenNMS
Zabbix
Andere opties

Een van de belangrijkste delen van webhosting is ervoor te zorgen dat uw server actief is. Een van de essentiële stappen is om ervoor te zorgen dat u de server zo vaak mogelijk controleert. Dit is mogelijk niet alleen mogelijk, maar één optie zou zijn om een bewakingsservice te gebruiken. Deze gids toont u enkele open source monitoring-services die u kunt gebruiken om de gezondheid van uw servers bij te houden.

Monitoring is een belangrijke stap voor de gezondheid van uw site, maar ook voor de gezondheid van de server in het algemeen. Zodra een server fouten begint te vertonen, kan het probleem escaleren als het alleen wordt gelaten. Daarom is monitoring nodig om de gezondheid van uw sites en servers te waarborgen door problemen vroegtijdig te detecteren, zodat ze snel kunnen worden verholpen. Misschien wilt u een bewakingsservice inschakelen waarmee u uw server kunt controleren om te helpen bij het scannen op problemen om ze op te lossen voordat ze een probleem worden.

Hoe werkt monitoring?

Met de Monitoring Service Set, wat u krijgt, is het opzetten van een service om de connectiviteit van uw server te controleren. Het doet dit in meerdere aspecten, zoals het controleren om ervoor te zorgen dat het reageert op pings, dat de MX-records correct zijn, waardoor u verbinding kunt maken met uw sites via http en nog veel meer.

Verschillende monitoringdiensten kunnen verschillende functies aanbieden. Sommigen zullen beter zijn dan anderen, afhankelijk van wat u wilt controleren. Dus houd er rekening mee dat niet alle monitoringsystemen gelijk zijn en kiezen wat het beste voor u is. Je kunt zelfs meer dan één gebruiken als je wilt wat wordt aangeboden door verschillende services.

Open Source Monitoring Service-opties

We zullen u introduceren aan zes verschillende open source-monitoringdiensten in deze handleiding. Dit geeft alleen een overzicht, zodat u ze ook verder wilt bekijken. De zes waar we naar kijken zijn Cactussen, Icinga, Nagios, NetData, Opennms en Zabbix. We zullen deze zes hier alleen bestrijken, maar houd er rekening mee dat er veel meer opties voor u zijn om uit te kiezen. Uiteindelijk is de keuze volledig aan u waarvoor monitoringdienst aan uw behoeften past.

Cactussen

Cactussen, dat in 2001 voor het eerst werd uitgebracht, biedt netwerkbewaking en grafieken van zijn gegevens. Dit wordt weergegeven in een front-end-applicatie die real-time gegevens bewaakt. Het is handig voor elke netwerkomvang die u moet controleren, van kleine lokale netwerken tot complexe infrastructuren.

Cacti Screenshot van paneel

Nagios

Nagios werd opgericht in 1999 en is een van de grootste leiders bij het leveren van oplossingen voor netwerkbewaking. Hun monitoringoplossing wordt op grote schaal gebruikt tussen kleine infrastructuur van het ondernemingsniveau. Nagios kan veel aspecten van uw diensten volgen, van netwerkprotocollen, systeemmeters, toepassingen, webservers en websites, het besturingssysteem, nog veel meer. Het is ook geoptimaliseerd om door een CORE 4-monitoringmotor te lopen en een hoge prestaties te geven met een laag resourcebestuur.

Nagios screenshot van het paneel

Icinga

Icinga Is een vork gemaakt van Nagios in 2009. Het is een applicatie met een open-source netwerkmonitoring. Het biedt een op het web gebaseerde toepassing om de gezondheid van uw netwerk en alle beschikbare systemen binnen uw netwerk te bekijken en te bewaken. Icinga vertakte oorspronkelijk de Nagios om meer te focussen op wat ze geloofden moest worden toegevoegd, zoals specifieke monitoring van databases en voeg meer API-functionaliteit toe.

Schermafbeelding van Icinga Demo

Netdata

Netdata Biedt real-time monitoring- en prestatieproblemen oplossen voor uw infrastructuur, die anders is dan de rest. Het is ontworpen om op elk systeem te lopen en zal dit snel en efficiënt doen. NetData is snel te installeren en zelfs sneller om resultaten te tonen. Het zal automatisch detecteren welke statistieken voor uw server moeten worden weergegeven. Ze bieden een modernere kijk op resource-monitoring die ook meer details op zijn weergave toont.

Schermafbeelding van Netdata-demo

OpenNMS

OpenNMS Hiermee kunt u de monitoring van uw netwerk opbouwen hoe u wilt. Het biedt u de mogelijkheid om systeemprestatiegegevens te verzamelen op JMX, SNMP, HTTP, JSON, XML, NRPE, en nog veel meer. U zou de monitoring aanpassen aan wat u voor uw sites wilt bekijken en de monitoring voor elke service instellen. Hiermee kunt u personaliseren wat u wilt bekijken voor uw infrastructuur.

OpenNMS Demo Screenshot

Zabbix

Zabbix is een monitoringservice voor ondernemingsniveau waarmee u alles op uw systeem kunt controleren. Databases en toepassingen op de server, naar de hardware en netwerken van de server. Het wordt heel veel gebruikt door duizenden bedrijven wereldwijd, zoals Dell en Icann.

Zabbix-screenshot van hun pagina met screenshots

Andere opties

Hoewel veel grootschalige monitoringopties beschikbaar zijn, kunt u iets veel kleiner en gemakkelijker kiezen om in te stellen. Bijvoorbeeld, iptraf-ng is een Linux-installatie. Het toont u de huidige verbindingen en overdrachtsnelheden en nog veel meer.

Geschreven door Gregory Gilbert  /  februari 19, 2020