Hostwinds Tutorials

Zoekresultaten voor:


Inhoudsopgave


Wat is een transportprotocol?
TCP
Udp

TCP vs UDP

Trefwoorden: FTP 

Wat is een transportprotocol?
TCP
Udp

ZONDER transportprotocollen zoals TCP (transmissiebesturingsprotocol) en UDP (Gebruikers Datagram-protocol), verzonden gegevens over het netwerk zonder rekening te houden met hoe een hostgrepen de inkomende datapakketten onmogelijk zijn om aan te pakken.Dat is waar de transportlaag (laag 4 op het OSI-model) in het spel komt.Het dient als de interface tussen de netwerklaag van de onderste niveau (laag 3 in het OSI-model) en de toepassingslaag op hoog niveau (laag 7 in het OSI-model).

Wat is een transportprotocol?

Er zijn een paar protocollen in de TCP / IP-suite, inclusief de Tituular TCP- en UDP-protocollen.In zijn kern draagt het transportprotocol gegevens tussen het netwerk en specifieke poorten.Deze poorten zijn beschikbaar voor gebruik in toepassingen op hoger niveau.

TCP

TCP is het meest gebruikte transportprotocol voor e-mail, webverkeer en toepassingen voor bestandsoverdracht zoals FTP.De belangrijkste voordelen van TCP zijn dat het is:

  • Verbindingsgericht: TCP zorgt voor een tweerichtingsverbinding tussen hosts, zelfs als het alleen voor eenrichtingsgegevens is.
  • Betrouwbaar: TCP zorgt ervoor dat alle gegevens bij de beoogde doelhost aankomen.Als een van de gegevens niet aankomt, zal TCP de fouten behandelen en proberen het opnieuw te verzenden.
  • Foutcorrectie: Een TCP-segment bevat iets dat een controlesom wordt genoemd dat wordt gebruikt om discrepanties te detecteren tussen de verzonden segmenten en de ontvangen segmenten.TCP zal corrupte segmenten detecteren en proberen ze opnieuw te verzenden zoals met ontbrekende segmenten.
  • Flow Control: De ontvangende host kan de gegevensstroom reguleren om langzamere gastheren te beperken door een host die veel sneller te verzenden, dan het kan ontvangen.
  • Volgorde aanbrengen in: TCP zorgt ervoor dat pakketten naar hogere lagen in de juiste volgorde worden verzonden, zelfs als ze het netwerk uit de juiste manier tegenkwamen.

Udp

Hoewel TCP het een goede keuze moet maken voor netwerkverkeer, maakt alle extra foutcontrole en behandeling de pakketten groter en verhoogt de verwerkingsbelasting om de taak te bereiken.

UDP is in wezen het tegenovergestelde van TCP in hoe het zich gedraagt.Het is onbetrouwbaar, verbindingenloos, snel en lichtgewicht.De lokale host verzendt diagrammen naar de externe host en wacht niet op een verbinding met een verbinding of een bevestiging van de externe host.Dit maakt het een impopulaire keuze in vergelijking met TCP, maar UDP is in sommige gevallen het perfecte protocol.

Streaming-services en gamerservers zijn prime-voorbeelden van tijden wanneer een snelle verbinding essentieel is en wanneer er een foutencontrole op elk pakket met TCP meer van een ophanging kan veroorzaken dan een corrupte pakket dat met UDP wordt verzonden.

Geschreven door Hostwinds Team  /  juni- 5, 2021