Hostwinds Tutorials

Zoekresultaten voor:


Inhoudsopgave


Overzicht van basismachtigingen voor Linux-bestandssystemen
Wat zijn de aanbevolen machtigingen?

Wat zijn bestandssysteemrechten op Linux?

Trefwoorden: Linux 

Overzicht van basismachtigingen voor Linux-bestandssystemen
Wat zijn de aanbevolen machtigingen?

Als u via CPANEL of een Linux-machine werkt, heeft u mogelijk de term gehoord rechten. Dit is oneven om in eerste instantie te horen, maar in wezen bepaalt deze wie toegang heeft tot welke bestanden. Als u bijvoorbeeld uw website hebt, wilt u dat bezoekers uw website kunnen bekijken, maar geen wijzigingen aanbrengen. Dit gebeurt door de juiste machtigingen om ervoor te zorgen dat ze alleen kunnen lezen de bestanden. We zullen dekken welke machtigingen zijn en hoe u ze kunt gebruiken om uw bestanden te beschermen via uw Bestandsbeheer en is bedoeld voor Hostwinds-clients die cPanel gebruiken.

Overzicht van basismachtigingen voor Linux-bestandssystemen

Toestemmingen bestaan binnen 3 verschillende secties. Daar is de Gebruiker sectie, Groep sectie, en de Wereld sectie. De Gebruiker Sectie is van invloed op hoe de eigenaar van het bestand of de map ermee kan communiceren. De Groep Sectie bepaalt hoe andere gebruikers binnen dezelfde groep kunnen communiceren met het bestand of de map. Ten slotte, de Wereld Sectie zegt hoe andere gebruikers kunnen communiceren met het bestand of de map, of ze bestaan of niet.

In elk van die secties zal er een getal zijn dat is gekoppeld aan de bestanden / mappen. Dit bepaalt de exacte machtigingen die de sectie heeft. Het nummer is in wezen verschillende machtigingen die zijn opgeteld. Voor lezing de inhoud van het bestand of de map, dit zou een waarde zijn van 4. Schrijven machtigingen zouden een waarde zijn van 2. En Uitvoerbaar machtigingen zouden een waarde zijn van 1. Met de gewenste machtigingen voor de groep, zou u dit instellen dat deze getallen zijn toegevoegd. Als u bijvoorbeeld wilt dat de anderen gelezen en uitvoerbare rechten, maar niet beschrijfbare machtigingen, zou u dat instellen dat ze 5 (uitvoerbaar plus leesbaar) zijn. Normaal gesproken ziet u de machtigingen vermeld als een drie- of viercijferig nummer-bijvoorbeeld 755 of 644.

Via CPanel is er een prachtige interface die beschikbaar is om te veranderen Bestandsrechten. Dit venster is geweldig voor het visualiseren van de machtigingen van een bestand of map. Het heeft selectievakjes voor elke instelling en wordt georganiseerd in kolommen voor elke sectie. In de onderstaande afbeelding kun je zien hoe dit eruit zou zien als de gebruiker (eigenaar) alleen-lezen machtigingen had, de groepsleden alleen machtigingen moesten schrijven, en de wereld (anderen) moesten alleen toestemming uitvoeren.

Wat zijn de aanbevolen machtigingen?

Meestal, voor een website, wordt aanbevolen dat bepaalde machtigingen worden ingesteld om de beveiliging te verhogen. De aanbevolen machtigingen voor mappen zou zijn 755. Dit zou de eigenaar (vermoedelijk u) toestaan om actie te ondernemen in de map en iemand anders de mogelijkheid om de map te lezen en uit te voeren. Met bestanden wordt het aanbevolen om de machtigingen in te stellen 644. Je de mogelijkheid geven om te lezen en te schrijven naar het bestand en alle anderen de mogelijkheid om alleen de inhoud van het bestand te lezen.

Het wordt ten zeerste aanbevolen dat u nooit 777 rechten gebruikt. Dit kan iedereen toegang geven tot uw bestand of map, zodat ze kunnen bewerken met schadelijke inhoud of zelfs het bestand verwijderen. Wanneer u de machtigingen van een bestand of map wijzigt, wilt u altijd de minimale machtigingen gebruiken die u kunt gebruiken.

Als u vragen moet hebben of hulp wilt, neem dan contact met ons op via livechat of door het indienen van een ticket met ons technische ondersteuningsteam.

Geschreven door Hostwinds Team  /  mei 1, 2018