Hostwinds Tutorials

Zoekresultaten voor:


Inhoudsopgave


Pakket manager
Software
Veiligheid
GUI

Wat zijn de verschillen tussen CentOS 7 en 8

Trefwoorden: CentOS Web Panel 

Pakket manager
Software
Veiligheid
GUI

Met elke nieuwe softwareversie is het wijdverbreid om geïnteresseerd te zijn in wat de nieuwe versie biedt over de oude. Dit kan dubbel zijn voor iets zo belangrijk als een nieuwe grote release van een besturingssysteem.

Als zodanig, met de recente versie van Cento's 8, de nieuwste versie van het Rhel-gebaseerde besturingssysteem, vraagt u zich misschien af wat het naar de tafel brengt ten opzichte van de vorige versie.

Dit artikel behandelt enkele van de belangrijkste verschillen tussen CentOS 7 en 8, waarvan we hopen dat het u zal helpen beslissen of u wel of niet wilt upgraden.

Pakket manager

Terwijl jammie Is nog steeds beschikbaar als Package Manager, je kunt het blijven gebruiken zoals je eerder hebt. Het heeft een belangrijke upgrade aan het back-end ontvangen, gaande van versie 3 in Cento's 7 naar versie 4 in Cento's 8.

Deze nieuwe versie van YUM is gebaseerd op de DNF (Dandified Yum) Package Manager. Een belangrijke nieuwe functie is extra ondersteuning voor modulaire inhoud en het toevoegen van de mogelijkheid voor plug-ins om de functionaliteit van DNF / YUM uit te breiden.

Software

De grootste en meest opvallende wijzigingen die bij CentOS 8 zijn, zijn dat de standaardversies van de beschikbare software, ofwel gebundeld met het besturingssysteem of beschikbaar in de standaardrepositories, zijn bijgewerkt naar latere versies. Hieronder staan een vergelijking tussen Centos 7 en 8 voor sommige vereiste en enkele van de meest voorkomende software.

CentOS 7 CentOS 8 Kernel3.104.18Apache2.42.4Php5.47.2MySQLMariaDB 5.5 MySQL 8.0
MariaDB 10.3Python2.7.53.6.8Robijn2.0.02.5.5Perl5.16.35.26.3

Veiligheid

Naast het hebben van meer up-to-date software die standaard beschikbaar is, biedt CentOS 8 ook enkele wijzigingen en extra ondersteuning voor verschillende beveiligingsgerelateerde software, hulpmiddelen en protocollen.

CentOS 7 CentOS 8Ondersteunde OpenSSL-versies1.0.11.1.1Ondersteunde TLS-versies1.01.3 en 1.0Firewall-kaderiptables nftables

GUI

Als u ervoor kiest om Centos handmatig te installeren als een desktop-instellingen of kiest u om een display-manager te installeren, later handmatig, heeft CentOS 8 de standaard GNOME Display Manager bijgewerkt die beschikbaar is bij de X.org-server om Waylad.

Wayland kan enkele belangrijke prestatieverbeteringen bieden over X.org en bieden een aantal extra functionaliteit / ondersteuning aan het back-end.

Geschreven door David Hamilton  /  maart 25, 2020