Need help? Chat now!

Hostwinds Tutorials

Zoekresultaten voor:


Inhoudsopgave


Wat is DNS?
Basisterminologie
Top Level Domain (TLD)
Gastheren
Subdomein
Volledig gekwalificeerde domeinnaam (FQDN)
Naam server
Zone-bestand
Records

Een algemeen overzicht van DNS

Trefwoorden: DNS 

Wat is DNS?
Basisterminologie
Top Level Domain (TLD)
Gastheren
Subdomein
Volledig gekwalificeerde domeinnaam (FQDN)
Naam server
Zone-bestand
Records

Wat is DNS?

Domeinnaamservers of DNS, is de internethandleiding voor het vinden en verbinden van een bron met een ander.DNS is de computergids die menselijke identificeerbare namen (domeinnamen zoals uwdomein.com) verandert in internetprotocol (IP) die nodig zijn (een reeks nummers gescheiden door perioden) die door computers moeten worden gelezen.

Wanneer u een Uniform Resource Locator (URL) invoert in de zoekbalk, d.w.z. www.example.com, wordt het omgetoverd tot een IP-adres zoals 193.135.34.20.U ziet dit niet gebeuren, maar deze computer-verstaande vertaling leidt uw internetverbinding op de juiste site.

Verschillende root-servers helpen wereldwijd uw internetprovider naar de juiste naamservers voor uw domeinnaam.Hierdoor kunnen uw websitebezoekers uw domeinnaam bezoeken zonder het IP-adres te onthouden dat is gekoppeld aan uw webhostingaccount door alleen uw domeinnaam in te typen en lijkt u vergelijkbaar met het gebruik van een telefoonboek om iemands telefoonnummer te vinden.

Basisterminologie

Top Level Domain (TLD)

Het hoogste-niveau-domein is het achtervoegselgedeelte van het domein achter de punt.Bijvoorbeeld .com, .net, .org, .gov en .edu.Deze TLD's worden beheerd door verschillende groepen, besloten door de Internet Corporations voor toegewezen namen en cijfers (ICANN) en distribueren via registrars.

Gastheren

De eigenaar van het domein bepaalt de host door de computer of server toe te wijzen om toegang te krijgen tot het domein.Domeinen nemen vele vormen aan, maar de meest voorkomende zijn example.com (bare) en www.example.com (hostdefinitie).Zolang de namen uniek zijn, kunnen de gastheren willekeurig zijn.

Subdomein

Een subdomein is het bewoordingsvoorvoegsel dat vóór het hoofddomein komt.Bijvoorbeeld subdomein.mydomain.com.Subdomeinen kunnen worden gebruikt voor sectie van bepaalde delen van een website en hebben hun eigen opstelling.U kunt bijvoorbeeld uw hoofdwebsite op mydomain.com en op subdomein.mydomain.com kunnen hebben, kunt u WordPress instellen voor een blog.

Volledig gekwalificeerde domeinnaam (FQDN)

Een volledig gekwalificeerde domeinnaam kan drie delen omvatten: een host (bijvoorbeeld www,), de domeinnaam en uw TLD.Een volledig gekwalificeerde domeinnaam kan www.yourdomain.com of gewoon uwdomein.com zijn.

Naam server

Een naamserver maakt het mogelijk om een website te bezoeken door naar de domeinnaam te gaan in plaats van een IP-adres.Alle websites op internet wonen technisch op een IP-adres, een reeks cijfers.Gelukkig hoeven we echter niet al die nummers te onthouden, maar omdat naamservers u naar de juiste plaats sturen wanneer u een domeinnaam bezoekt.

Zone-bestand

Een zonebestand vertegenwoordigt de DNS-zone waar een domein zich bevindt.DNS-zones zijn specifieke gebieden die worden afgesneden binnen het domeinnaamsysteem (DNS).Het ZONE-bestand is een tekstbestand in het bindformaat dat records biedt voor die domeinzone.Het kan voor veel dingen handig zijn.U kunt het bijvoorbeeld gebruiken om een back-up van domeinrecords eenvoudiger te maken of om uw zone volledig naar een andere server te migreren.

Records

DNS-records geven het juiste IP-adres voor een website aan de DNS-server, waarna die informatie naar het hostingbedrijf wordt gestuurd zodat een website kan worden weergegeven. Veelgebruikte DNS-recordconfiguraties zijn onder meer:

  • EEN
  • AAAA
  • MX
  • CNAME
  • SRV
  • tekst
  • SOA
  • NAPTR

Geschreven door Hostwinds Team  /  juni- 5, 2021